Miten kryptoraha eroaa tavallisesta rahasta?

Kryptorahasta puhuttaessa ensimmäinen mieleen tulevat asia on useimmilla bitcoin. Termi sisältää kuitenkin kaikki kryptografiaan perustuvat valuutat. Tavallisesta valuutasta kryptovaluutat eroavat siinä, etteivät ne ole minkään valtion pankin hallinnassa, vaan ne elävät tavallaan omaa elämäänsä. Niiden arvo riippuukin täysin kysynnän ja tarjonnan määrästä eikä sitä takaa mikään taho. Niiden käyttö onkin markkinataloutta puhtaimmillaan. Altcoineiksi kutsutaan vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja (ei bitcoineja.)

Netissä kryptorahan käyttöä voidaan verrata käteisen käyttöön normaalielämässä. Niillä suoritettuja maksutapahtumia on hyvin vaikea yhdistää yksittäisiin henkilöihin, joten niillä voi varmistaa omaa anonyymiyttään netissä. Tämä onkin tuonut kryptovaluutoille aika ajoin kyseenalaista mainetta, kun se on noussut suosioon joissain rahanpesutapauksissa, veronkierrosta ja laittomassa kaupankäynnissä. Lähtökohtaisesti kryptovaluutan käyttö on kuitenkin täysin laillista.

Suomessa kryptorahalla tehty voitto lasketaan verotettavaksi tuloksi normaaliin tapaan. Tälläistä tuloa on esimerkiksi valuutanvaihtokikkailulla saadut tulot. Myös valuutan arvonnousulla saatu etu on veronalaista, mikä saattaa yllättää monia harrastelijoita.
Kryptoraha ja nettilompakot ovat usein käytännössä tiiviissä yhteistyössä. Turvallista nettilompakoiden ja kryptorahan käyttö pääsääntöisesti on. Jos niiden käyttäjä pitää itse tietoturvastaan huolta, on lähes mahdotonta menettää rahojaan tai siirtojaan, mikä on verrattavissa pankkien tarjoamiin palveluihin. Ongelmatilanteiden syntyessä nettilompakoilla ei kuitenkaan ole ihan yhtä hyvää kuluttajansuojaa, joten niitä käyttäessä ei välttämättä kannata koko omaisuuttaan siirtää kerralla. Kuitenkin kryptorahaa kuten bitcoineja käytettäessä kannattaa noudattaa varovaisuutta.
Bitcoinit ovat suurin kryptovaluutta ja sen suosio perustuu sen erikoiseen syntytapaan. Bitcoineja ei paineta vaan ne louhitaan. Louhimisella tarkoitetaan sitä, että sen takana on hajautettu digitaalinen rahajärjestelmä, jossa käyttäjät osallistuvat valuutan turvaamiseen (kryptaamiseen) antamalla käyttöön omaa laskentatehoaan tietokoneiltaan. Tämä tekee bitcoinien tietoturvan murtamisen käytännössä mahdottomaksi. Louhiminen on varsin suosittua, sillä louhijat saavat itse pitää luomansa bitcoinit.

Ideana se, että käyttäjät saavat itse palkinnon luodusta rahasta, on varsin nerokas. Tämä onkin suurin ero normaaliin rahaan. Kryptoraha ei ole millään tavalla yhteydessä politiikkaan tai valtioiden valuuttakikkailuihin, vaan se on puhdasta bisnestä. Rahan luomisessa onkin arvattavasti jo kova kilpailu, kun kaikki haluavat osansa tuotosta. Harvat käyttäjät luovat enää rahaa yksin, vaan suurin osa kryptorahasta luodaan porukoissa (mining pool.)

Valtavasta laskentatehosta on suuri etu valuutan turvallisuuden takaamisessa. Käytännössä mikään tunnettu bottihyökkäys ei riitä teholtaan kilpailemaan bitcoinien kanssa laskentatehossa. On hyvin epätodennäköistä, että kukaan onnistuisi suoraan vahingoittamaan bitcoineja tai niiden arvoa. Vaikka hyökkäys onnistuisikin, kukaan käyttäjä ei silti varsinaisesti menettäisi omia bitcoinejaan.

Bitcoinien perustajaksi on ilmoittautunut henkilö, joka käyttää nimeä Satoshi Nakamoto. Kyseessä lienee kuitenkin salanimi. Bitcoineja ei varsinaisesti omista kukaan palveluna. Kyseessä ei siis ole yritys vaan jonkinlainen virtuaalinen kommuuni. Se tuottaa voittoa vain bitcoinin käyttäjille, ei kellekkään sivulliselle.

Suurin miinuspuoli kryptorahassa lienee se, että sen vaihtaminen oikeaan rahaan voi ajoittain olla melko haastavaa ja siitä saattaa syntyä lisäkustannuksia. Ikävä kyllä kryptorahan käyttö arkipäiväisiin ostoksiin ei vielä näytä olevan lähitulevaisuutta. Useimmat käyttäjät näkevätkin sen enemmän harrastuksena tai bisneksenä kuin arkisena valuuttana.

Kryptorahaa ei pidä sekoittaa kryptovaluuttana mainostettuihin huijauksiin. Tällainen on esimerkiksi pyramidihuijauksen tapaan toiminut Onecoin. Bulgariasta peräisin ollut huijaus onnistui jymäyttämään peräti 17 000 suomalaista. Jos jokin asia kuulosta liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on sitä.